Hoe een osteopaat kan helpen bij het herkennen van prostaat problemen

Ook een osteopaat kan uw prostaat problemen herkennen. Een osteopaat maakt gebruik van manuele handelingen uitgevoerd door de handen waarmee de beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels wordt gestimuleerd om zo enige nadelige invloeden op de gezondheid weg te nemen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat een lichaam pas gezond is wanneer het lichaam in eenheid is. Daartoe dient het bewegingsapparaat, het orgaan systeem en het craniosacrale systeem in balans te zijn. Indien u dan problemen met de prostaat heeft straalt dit uit naar overige delen van het lichaam, zonder dat u mogelijk daartoe de symptomen herkent. Via de hoge gevoeligheid van de handen is de osteopaat in staat om snel uw klachten te koppelen aan bepaalde inwendige organen met bloedvaten en/ of het lymfestelsel. Heeft u problemen met plassen valt dit snel te wijten aan prostaat problemen.

Osteopaat doet aan totaalbenadering

De osteopaat onderzoekt en behandelt uw gehele lichaam om specifieke klachten te verhelpen. Daartoe wordt aangedacht gegeven aan de volgende elementen:

  • De beenderen, gewichten en spieren. Door uw prostaat klachten kan het zijn dat u minder lekker beweegt. Een continu gevoel van moeten plassen zal conflicteren met omliggende spieren en beenderen;
  • De inwendige organen, bloedvaten en het lymfestelsel. Bij klachten van de prostaat is het ook van belang om het lymfestelsel in de nabijheid van de prostaat te onderzoeken. Bij een combinatie van een abnormale prostaat en een vergrote lymfeklier kan het doen van een PSA urine- of bloedtest namelijk wel noodzakelijk zijn. Door de vingergevoeligheid van de osteopaat kan snel ingeschat worden of dit voor uw klachten noodzakelijk is;
  • Het derde belangrijke element in uw lichaam betreft craniosacrale element bestaande uit schedelbotten, hersen- en ruggenmergvlies alsmede hersenvochtcirculatie.

De osteopaat zal er alles aan doen om deze drie in balans te krijgen. Prostaat problemen stralen namelijk uit naar omliggend weefsel, spieren en botten. Dat maakt de inschakeling van een osteopaat bij prostaat problemen zeer geschikt omdat naast het trachten te verhelpen van de prostaat problemen eveneens neven effecten versneld worden verholpen.

Opsporen prostaat problemen

Door de hoge gevoeligheid van de handen van een osteopaat kan de osteopaat orgaanfuncties aanvoelen alsmede hoe de uiterlijke staat daarvan is. Heeft u dan ook een abnormale grote prostaat dan kan de osteopaat dit aanvoelen. Zo kan dit worden aangevoeld via de buik echter eveneens via het gebied tussen de scrotum en rectum. Een vergrote prostaat straalt uit naar omringend weefsel zoals de blaas, rectum, scrotum, lymfeklieren via welke de osteopaat een goede indruk kan krijgen van de algehele klachten. Uiteraard kan de osteopaat snel aanvoelen of de prostaat naast de vergrote prostaat ook vergroeiingen heeft danwel er pijnklachten aan gekoppeld zijn.

Prostaatproblemen en pijn

Indien u een vergrote prostaat heeft en door het duwen op de prostaat heeft u pijn, zonder dat de prostaat vreemde vormen heeft aangenomen is de kans groot dat u prostatitis heeft. Dit is een ontsteking van de prostaat en kan vrij acuut ontstaan. Prostatitis wordt behandeld met antibiotica, waarmee klachten snel verdwijnen. Deze behandeling neemt meestal 30 dagen of langer in beslag om te voorkomen dat de prostatitis chronische vormen aan neemt. Wanneer u veel last heeft van de prostatitis kunt u een lichte pijnstiller innemen, waarnaast het belangrijk is dat u minimaal 2 liter per dag drinkt. Bij veel pijn kan de osteopaat uitkomst bieden door pijn verminderende handelingen te doen.

Prostaatproblemen met knobbelvorming

Heeft u een vergrote prostaat echter voelt de osteopaat aan dat er misvormingen zijn mogelijk met knobbelvorming dan is er sprake van een ernstig verdachte situatie van potentiële prostaatcarcinoom. In dat geval zal de osteopaat u aanvullend willen onderzoeken en mogelijk doorsturen naar een carcinoom specialist. Het kan dan zijn dat u aanvullend rectaal onderzocht moet worden op de structuur van de prostaat, waarnaast een PSA test een indicatie geeft van uw ziekte beeld. Indien er ernstige aanwijzingen zijn dat u prostaatcarcinoom heeft dan zal een biopt uitkomst bieden.