DE PROSTAAT:

De prostaat speelt o.a. een rol bij de voortplanting van de man,onder invloed van hormonen groeit de prostaat. Dit gebeurt in de pubertijd van een jongeman. De prostaat is een klier die zich vlak onder de blaas bij de urinebuis zich bevindt. De prostaat heeft ongeveer de grote van een walnoot en maakt onderdeel uit van de voortplanting van de man.

De prostaat dient als vervoer van de zaadcellen,tijdens een zaadlozing komen de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten. Dit heeft als doel de zaadcellen zolang mogelijk in leven te houden,zowel op weg naar buiten maar ook in de vagina van de vrouw. Tijdens de ejaculatie van een man worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt,de prostaat trekt dan samen en het sperma(zaadcellen en prostaatvocht)wordt dan door de plasbuis naar buiten geperst. Om te voorkomen dat er sperma in de blaas zal stromen,trekt de blaashals zich ook samen. De functie van de prostaat speelt dus een grote rol in de vruchtbaarheid.

PROBLEMEN MET DE PROSTAAT:GOEDAARDIGE PROSTAATVERGROTING

Onder invloed van de hormonen is bij 30% van de mannen boven de 50 jaar,sprake van een goedaardig prostaatvergroting. De prostaat ligt om de urinebuis heen en de kans is dus groot door dat deze blijft groeien,hier steeds minder ruimte zal zijn om de urine naar buiten te kunnen persen.De urinestraal zal minder krachtig worden en minder makkelijk naar buiten kunnen komen.Hierdoor is de mogelijkheid groot dat niet alle urine uit de blaas zal worden geplast met als gevolg er blijft residu in de blaas achter. Dit kan leiden tot blaasontstekingen en zelfs nierproblemen.

Bij een blaasontsteking(prostatitis)gaat de prostaat opzwellen,hierdoor kan de plasbuis bijna in het geheel worden dichtgedrukt wat zeer pijnlijk kan zijn.

KWAADAARDIGE PROSTAATVERGROTING:

Bij ongeveer 12000 mannen in Nederland per jaar wordt er prostaatkanker(prostaatcarcinoom)vastgesteld. Mannen in de leeftijd 50 tot 60 jaar hiervan heeft 10 tot 30% prostaatkanker?">prostaatkanker en in de leeftijd 70 tot 80 jaar heeft 50 tot 70% dit. Dit wordt vastgesteld door middel van een prostaatbiopsie.

De meeste oude mannen hebben prostaatkanker maar hebben er gelukkig geen last van .Dit wordt ook wel klinische kanker genoemd. Zoals duidelijk is, zal een uroloog de diagnose stellen en ook een plan van aanpak gaan bepalen.

WAT DOET DE UROLOOG/UROLOGIE:

Tumoren van de geslachtsorganen en tumoren van de urinewegen(kwaadaardige)komen helaas steeds vaker voor. prostaatcarcinoom (kanker van de voorstandersklier), die met name vaker voorkomt bij de meestal oudere man. Andere veel voorkomende gezwellen zijn, gezwellen aan de urineleiders,nieren en teelballen. De behandelingsmethodes zijn de laatste jaren steeds uitgebreider geworden. Waar sommige soorten tumoren met een enkele kijkoperatie kunnen worden behandeld. Zullen andere tumoren door middel van een chirurgische ingreep,behandeld moeten worden. Dit zou in combinatie met bestraling een aanvullende behandeling kunnen zijn. Zijn er uitzaaiingen dan zal er chemotherapie worden toegepast. De uroloog zal de behandelwijze overleggen met de medische oncoloog en de radiotherapeut. Zij zullen in overleg de gepaste behandelmethode bepalen.

WELKE BEHANDELMETHODES:

Behandeling van prostaatkanker zonder uitzaaiingen / behandeling ter genezing.Wanneer de prostaatkanker niet is uitgezaaid,kan deze goed behandeld worden.Is prostaatkanker eenmaal uitgezaaid, dan resteert vaak alleen een behandeling om de klachten te verminderen.

  • Inwendige bestraling (brachytherapie)- Uitwendige bestraling
  • Radicale prostatectomie (gehele verwijdering van de prostaat)

Met zo’n 12.000 nieuwe gevallen per jaar is prostaatkanker in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks overlijden een kleine 3000 mannen in Nederland aan prostaatkanker. Vroegtijdig opsporen en behandelen van prostaatkanker kan dus in theorie vele levens sparen.