Incontinentie, als je er aan denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een oude opa of oma, die geen controle meer heeft over zijn of haar ontlasting. Of je denkt misschien aan een klein neefje of nichtje wat nog meer leren plassen uit zichzelf.

Maar er zijn ook meerdere vormen van incontinentie en het komt ook bij verschillende mensen voor om verschillende redenen.

Bijvoorbeeld bij mensen die ziek zijn of wanneer men onder bepaalde spanningen staat. Een bekend voorbeeld is dat sommige mensen in hun broek plassen als je heel hard moeten lachen.

Incontinentie en ziekte

Incontinentie op zichzelf is geen ziekte, maar het komt wel vaak voor bij mensen die ziek zijn. Bovendien vinden mensen het een erge beperking als ze incontinent zijn en ze zien het wel als het niet normaal functioneren van het lichaam.

Incontinentie en prostaatkanker

Ook bij mannen die prostaatkanker?">prostaatkanker hebben kan incontinentie ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een operatie. Telkens wanneer er dan druk op de blaas optreedt kan er urineverlies ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer mens opstaat of moet hoesten.

Hoe omgaan met incontinentie

Geconfronteerd worden met prostaatkanker kan al erg genoeg zijn, maar hoe ga je met ongewild urineverlies om? Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop er goed met incontinentie kan worden om gegaan. Er zijn bijvoorbeeld een soort van tena lady's verkrijgbaar, waardoor je bij kleine hoeveelheden urineverlies er niet bang voor hoeft te zijn dat iedereen dat ziet en ruikt in de kamer. Op deze manier wordt het omgaan met ongewild urineverlies toch een klein stukje makkelijker.