Ontsteking aan de prostaat

De symptomen van een ontsteking aan de prostaat kunnen erg lijken op de symptomen van prostaatkanker?">prostaatkanker. Gelukkig gaat het om de meeste gevallen niet om prostaatkanker, maar om iets onschuldigers, zoals een ontsteking.

Het is en blijft echter wel belangrijk om dit altijd te laten controleren. Als je dus symptomen aan de prostaat hebt, die zouden kunnen duiden op prostaatkanker, dan is het altijd erg wijs om voor de zekerheid naar de huisarts te gaan.

Op deze manier kan er gekeken worden naar de symptomen en eventueel een doorverwijzing gegeven worden. Op deze manier kan er worden uitgesloten of het om prostaatkanker gaat.

Prostaatontsteking, ook wel prostatis genoemd

De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt. Het is wat dat betreft te vergelijken met een appel waar het klokhuis uit geboord is. Als een prostaat ontstoken is, dan zal de prostaat opzwellen. Hierdoor kan de plasbuis onder andere worden dicht gedrukt. Plassen gaat moeizaam en het doet vaak ook nog eens pijn.

Behandeling van een ontsteking aan de prostaat

Een ontsteking aan de prostaat moet snel behandeld worden. Als dit namelijk niet gebeurd dan kan zich een abces ontwikkelen en hierdoor kan de plasbuis soms helemaal worden dicht gedrukt. Een ontsteking aan de prostaat kan plotseling optreden en kortdurend zijn, maar een onsteking aan de prostaat kan ook langdurige problemen geven. Beide ontstekingen kunnen leiden tot een urineweginfectie.

Omgekeerd kan het ook nog eens zo zijn dat een urineweginfectie een onsteking aan de prostaat tot gevolg kan hebben.

Prostaatklachten moeten dus zo snel mogelijk behandeld worden, op deze manier kun je een hoop ergere schade aan de prostaat voorkomen.