Operatie aan de prostaat

Een operatie aan de prostaat is iets waar veel mannen liever niet aan denken. Ze denken waarschijnlijk toch al snel dat ze hierdoor niet meer goed zouden kunnen functioneren.

Kan je na de operatie nog wel normaal blijven plassen en brengt het geen schade aan aan je geslachtsorganen en kun je nog wel blijven ‘presteren’?

Allemaal voor de hand liggende vragen en zorgen natuurlijk, maar gelukkig kunnen de meeste mannen na een operatie nog gewoon normaal naar de wc en worden ook de bedprestaties niet aangetast.

Wanneer is een operatie noodzakelijk?

Een operatie kan om verschillende redenen nodig zijn. Bij prostaatkanker?">prostaatkanker wordt bijvoorbeeld vaak een operatie gehouden. De kankercellen kunnen dan worden verwijderd, wat de kans op uitbreiding van de kanker zou moeten verminderen. Dit is natuurlijk vooral het geval wanneer er nog geen uitzaaiingen zijn. Verder kan een operatie ook mogelijk zijn bij bijvoorbeeld een ernstige ontsteking. Een gewone behandeling volstaat dan niet meer en om er voor te zorgen dat de klachten kunnen verdwijnen is een operatie noodzakelijk.

Niet te veel zorgen maken

Een operatie brengt zoals altijd de nodige vragen en onzekerheden met zich mee. Het is echter totaal niet nodig om je ongerust zorgen te gaan maken. In plaats daarvan kun je beter zo veel mogelijk aan je behandelde arts vragen, op deze manier kunnen al je zorgen worden weg genomen. Bovendien kun je natuurlijk ook naslagwerk zoeken op het internet en in bibliotheken. Op deze manier kun je bijvoorbeeld zien in hoeveel % van de gevallen complicaties optreden. Op deze manier kun je een goed voorbeeld krijgen van de risico’s en de slagingspercentages.