Prostaatklachten: Prostaatcarcinoom

Prostaatcarcinoom, oftewel prostaatkanker?">prostaatkanker, is een prostaatklacht die helaas redelijk vaak voorkomt. Net zoals dat borstkanker veel voorkomt bij vrouwen, is prostaatkanker een van de kankersoorten die geregeld bij mannen voorkomt.

Vroegtijdige signalering is dus van essentieel belang. Immers, hoe eerder je een kanker signaleert, hoe eerder je de kanker ook kunt behandelen en hoe groter je overlevingskansen zijn. De kans op uitzaaiingen, etc, van de kanker zijn dan namelijk een stuk minder groot.

Prostaatcarcinoom en de klachten, hoe te herkennen

Het vervelende aan beginnende prostaatkanker en de hierbij voortkomende klachten zijn dat ze allemaal redelijk veel lijken op die van andere prostaatklachten, zoals bijvoorbeeld een prostaat ontsteking. Je kunt dus redelijk lang rondlopen met prostaatkanker, terwijl je denkt dat je misschien met een wat onschuldige ontsteking te maken hebt.

Hoe zien de klachten er uit?

Heb je klachten aan je prostaat, let hier dan extra aandachtig op. Veel voorkomende klachten bij een beginnende prostaatkanker zijn:

  • veel naar de wc moeten
  • wel aandrang hebben, maar niet of heel weinig plassen
  • branderig gevoel tijdens het plassen

Heb je dus last van dit soort klachten, wees dan extra voorzichtig. Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts. Als de huisarts ook twijfelt aan de hand van je klachten dan kan hij of zij je eventueel doorsturen naar een gespecialiseerd arts. Hier kan dan verder onderzoek worden gedaan om de oorzaak van de klachten te kunnen achterhalen. 9 van de 10 keer zal het om iets relatiefs onschuldigs gaan, maar dan weet je dit ten minste. En mocht er toch blijken dat je prostaatkanker hebt, dan ben je er in ieder geval vroeg bij, waardoor jouw behandelkansen wel een stuk beter zijn dan wanneer je er nog een hele tijd mee had rond gelopen.