Prostatectomie

Wanneer u problemen met de prostaat heeft en er worden afwijkingen geconstateerd dan kan een prostatectomie uitkomst bieden. Bij een prostatectomie wordt via een chirurgische ingreep een deel of de gehele prostaat verwijderd. U moet daarbij denken aan afwijkingen als tumor echter het kan ook gaan om een vergrootte klier waardoor de urine in beperkte hoeveelheid door de urinebuis kan. Vervelende omstandigheden waar een medische ingreep de enige oplossing is. Welke verschillende vormen van een prostatectomie worden gewoonlijk toegepast om de afwijking te verwijderen? Voor simpele ingrepen wordt de TURP toegepast waarbij een cystoscoop via de urinebuis wordt ingebracht, echter bij ingrijpende ingrepen wordt open of kleine incisie prostatectomie toegepast. Uw vraag is uiteraard wat voor gevolgen heeft de prostatectomie voor uw erectiele functie!

TURP

Een methode waarbij goed resultaat wordt geleverd voor circa 85% van “gewone” prostaat klachten betreft de TURP. TURP staat voor Transurethrale Resectie van de Prostaat waarbij een cystoscoop via de plasbuis naar de prostaat wordt doorgegeven om zo het overtollige omliggende prostaat weefsel te verwijderen waarmee de afwijking is verholpen.

  • De conventionele manier om het weefsel te verwijderen betreft een draad met lus waardoor een elektrische voltage monopolair heen gaat om zo het weefsel weg te snijden en direct dicht te schroeien. Daarbij dient de gebruikte Elektro Chirurgische Unit (ECU-pad) geaard te zijn waarnaast een niet geleidende vloeistof voorkomt dat omliggend weefsel wordt verstoord;
  • Een meer moderne variant betreft de bipolaire TURP waarbij juist wisselstroom wordt gebruikt en dus de gebruikte ECU-pad ongeaard kan blijven. Daarmee kan namelijk wel een steriele vloeistof met sodium chloride (saline) worden gebruikt om het weefsel direct bacterie vrij te krijgen. Deze methode biedt dus direct een gezonde winst waarnaast de chirurg niet onder tijdsdruk staat;
  • Een derde variant betreft het gebruik maken van laser energie om het weefsel in de prostaat te verwijderen. Daartoe wordt een kleine glasvezeldraad via de plasbuis ingebracht om holium-Nd door te geven om zo het weefsel te verwijderen. Grote voordeel daarbij is dat de hoeveelheid bloedverlies zeer gering is waardoor de kans dat sodium oplossing in de bloedstroom komt eveneens zeer gering is;
  • SPP oftewel suprapubische transvesical prostatectomie. Daarbij wordt weefsel van de prostaat via een incisie in de blaas verwijderd. In Afrika wordt deze chirurgische ingreep nochtans uitgevoerd echter in het westen wordt de meer betrouwbare TURP methode toegepast.

Open prostatectomie

Bij meer ernstige klachten zoals een tumor dient eerder een open prostatectomie worden toegepast. Daartoe wordt een incisie gemaakt waarna de prostaat eenvoudig zichtbaar is en handmatig te manipuleren valt. Er zijn een tweetal open prostatectomie te onderscheiden:

  • RRP oftewel de radicale retropubische prostatectomie. Daarbij wordt een incisie gemaakt in de onderbuik waarbij de prostaat wordt verwijderd door achter het schaambeen langs te gaan;
  • RPP oftewel de radicale perineale prostatectomie. Daarbij wordt een incisie gemaakt halverwege het scrotum en rectum van waardoor de prostaat wordt verwijderd. Deze procedure wordt echter minder vaak toegepast omdat de lymfeklieren daarmee beperkt toegankelijk zijn alsmede het lastig is om belangrijke zenuwen te vermijden.

Kleine incisie prostatectomie

Bij een laparoscopische procedure worden een viertal kleine incisies gemaakt in de buik met tot doel de gehele prostaat wegens prostaatkanker?">prostaatkanker te verwijden. Daartoe krijgt de chirurg informatie van een computer echter de chirurg voert de essentiële handelingen zelf uit. Deze manier van verwijderen van een prostaat heeft verschillende voordelen. Kleine incisies brengen minder pijn, minder bloeden en dus minder kans op infecties. Daarnaast herstelt de patiënt snel wat dus een korte ziekenhuisopname betekent.

Gevolgen van prostatectomie

Omdat de prostaat direct gelinkt is aan het scrotum heeft de patiënt een verhoogde kans op erectieproblemen. Daarom is juist het toepassen van kleine incisie prostatectomie een voordeel aangezien wordt getracht zo weinig mogelijk schade aan te brengen bij de patient. Een ervaren en zelfverzekerde zenuwsparende chirurg is in deze dan ook bepalend voor de gevolgen van een prostatectomie op de erectiele functies van de patiënt. Toch is het zo dat u als patiënt praktisch in alle gevallen een verminderde erectiele functie krijgt echter de chirurg zal er alles aan doen om de schade daartoe te beperken.