Symptomen darmkanker

Kanker, het is een ziekte waar we allemaal liever niet aan denken. We hopen er dan ook nooit mee te maken te krijgen. Helaas is de waarheid anders dan hoe we het graag zouden willen zien.

Als je je al beseft dat 1 op de 9 vrouwen borstkanker krijgt, dan kun je je natuurlijk goed voorstellen hoeveel mensen er met alle soorten kanker te maken krijgen.

Dus als je het zelf niet krijgt, dan misschien wel jouw partner, een van je ouders, misschien nog wel erger, 1 van je kinderen. Belangrijk in de strijd tegen kanker is vroege signalering. Op deze manier is de ziekte beter te behandelen en heb je dus een grotere kans om de kanker te overwinnen.

Darmkanker, wat is het precies?

Darmkanker is kanker die in de darm ontstaat, het gaat hierbij in de meeste gevallen om dikke darmkanker. Het is de op 1 na meest voorkomende kanker in Nederland. Darmkanker is een hele ingrijpende ziekte, maar ook 1 van de best behandelbare ziekte. Zeker als de kanker op tijd wordt geconstateerd. Goed letten op klachten en symptomen is dus heel belangrijk.

De klachten en symptomen van darmkanker

  • * Blijvende verandering in het ontlastingpatroon. Dit kan zowel in regelmaat zijn als in soort belasting.
  • * Bloed en of slijm bij de ontlasting.
  • * Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • * Aanhoudende ongemakken in de buik (pijn, krampen, opgeblazen gevoel)
  • * Loze aandrang, of het gevoel dat de darm niet goed geleegd wordt na een bezoek aan het toilet
  • * Constante vermoeidheid.

Deze klachten kunnen wijzen op darmkanker, het kan echter ook de oorzaak zijn van iets anders. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het altijd verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen.