Symptomen prostaatkanker

Prostaatkanker is een vorm van kanker die in de prostaat begint. Logisch dus dat alleen mannen met deze ziekte te maken kunnen krijgen.

De symptomen van prostaatkanker?">prostaatkanker lijken op een groot deel erg op de symptomen van een vergrote prostaat, dus als je deze symptomen heeft hoeft het op niks ernstigs te wijzen.

Maar het is natuurlijk altijd verstandig om bij een huisarts te checken of de problemen en symptomen die je hebt komen door een vergrote prostaat, of iets anders, of dat het toch op prostaatkanker zou kunnen duiden. Want hoe eerder je een kanker signaleert, hoe beter je hem kunt behandelen,

De symptomen van prostaatkanker

  • frequent aandranggevoel
  • moeite met op gang komen van de urine
  • lukt niet om een constante stroom urine te houden
  • vaak een 'reisgevoel', het gevoel alsof er nog urine in de blaas zit
  • dikke benen door oedeemvorming (dit is pas een laat symptoom)
  • algehele malaise
  • gewichtsverlies

Als je deze klachten hebt is de kans groter dat het om een vergrote prostaat gaat, slechts in 4% van de gevallen gaat het om kanker. Neem echter niet het zekere voor het onzekere, en breng altijd even een bezoek aan de huisarts.

Risicofactoren voor prostaatkanker

Over de risicofactoren voor prostaatkanker is nog niet heel veel bekend. Het is bijvoorbeeld wel bekend dat prostaatkanker vooral bij oudere mannen ontstaat, ouder dan 65 jaar. Mannen in West-Europa en Amerika hebben ook meer prostaatkanker, maar of dit nu met etniciteit, voeding, of omgeving heeft te maken is nog niet helemaal bekend. Zwarte Amerikanen hebben relatief veel te maken met prostaatkanker.

Erfelijkheid: mannen met een vader met prostaatkanker hebben een hogere kans op het krijgen van prostaatkanker.