Prostaatkanker

Er bestaan onderhand zoveel verschillende soorten kanker. Het zijn er wel honderden en de een nog erger dan de ander. Kanker is een ongeremde celdeling en kan per toeval ontstaan, maar ook door invloeden van buitenaf zoals roken of teveel zonlicht. Er zijn goed- en kwaadaardige tumoren. Alleen kwaadaardige tumoren worden kanker genoemd en zijn lastig te genezen. Een van alle soorten kanker is prostaatkanker, een redelijk veel voorkomend soort kanker die alleen mannen kunnen krijgen.

Prostaat

De prostaat is een klier in het mannenlichaam die constant vocht produceert en afscheidt wat nodig is voor het dagelijks functioneren. Dit vocht komt bij een zaadlozing samen met de zaadcellen naar buiten via de penis. De prostaat is ongeveer even groot als een kastanje en ligt rondom de urinebuis. De prostaat wordt meestal na het dertigste jaar langzaam groter door het hormoon testosteron.

Prostaatkanker

Het hormoon testosteron zorgt voor een vergroting van het prostaat. Dit kan voor afwijkingen zorgen die zowel goed- als kwaadaardig kunnen zijn. Bij een goedaardige afwijking is er sprake van een abnormale prostaatvergroting, hyperplasie. Een kwaadaardige afwijking wordt prostaatkanker genoemd. Hierbij groeit er een tumor in de prostaat. Deze kan klein en onschuldig zijn, klein en mogelijkheid hebben om te groeien, maar niet groter is dan de prostaat en een tumor die groter wordt dan de prostaat. Prostaatkanker kan dus levensbedreigend zijn, maar het kan ook waarschijnlijk nooit klachten veroorzaken.

Oorzaken

Naast de vorming van testosteron is het niet duidelijk wat de oorzaak is van prostaatkanker. De levensstijl heeft er weinig tot niets mee te maken. Overmatig masturberen heeft ook geen invloed op de ziekte. Het is wel een feit dat dit de meest voorkomende kanker is bij mannen en dat het een erfelijke kwestie is. Ongeveer vijf tot tien procent van alle mannen heeft erfelijke aanleg voor prostaatkanker. Prostaatkanker is in ieder geval niet besmettelijk.

Symptomen

Het duidelijkste symptoom bij prostaatkanker is de vergroting van de prostaat. Andere klachten die bij prostaatkanker kunnen voorkomen zijn een minder krachtige urinestraal, nadruppelen na het plassen, het gevoel van vaak moeten plassen terwijl dit maar kleine hoeveelheden zijn, een branderig gevoel bij het plassen, moeite met het ophouden van urine en het gevoel hebben dat de blaas niet leeg geplast kan worden. Jaarlijks sterven er zo’n 2500 mannen aan prostaatkanker waarvan de grootste groep ouder is dan 65 jaar.

Behandeling

Als de prostaatkanker ver is uitgezaaid, is het erg lastig om dit te genezen. Er kan nog wel gezorgd worden voor het verminderen van klachten en een vertraging van het verspreiden van de kanker. Behandelingen die gericht zijn op het verminderen van klachten kunnen hormonale behandelingen, chemotherapie, bestraling en botafbraak-remmers zijn. Behandelingen die de prostaatkanker kunnen genezen zijn bestraling en prostaatverwijdering, ook wel prostatectomie genoemd.

Overlevingskans

Het is erg lastig om aan te geven wanneer iemand echt genezen is van prostaatkanker. Er bestaat altijd een kans dat de ziekte terugkomt. Zolang de ziekte voor een lange periode niet terugkomt, is het risico op terugkeer veel kleiner. De overlevingspercentages van patiënten met prostaatkanker verschillen erg van elkaar. Ongeveer 80% van alle mannen met prostaatkanker overleven de eerste vijf jaar na het vaststellen van de ziekte. Dit getal ligt erg aan hoeveel uitzaaiingen er zijn. Het belangrijkste is om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, zodat de ziekte op tijd behandeld kan worden het en overlevingspercentage omhoog gaat.